Scientific journal
Balanced diet, nutritional supplements and biostimulants
ISSN 2414-1054

THE REVIEW OF KNOWN WAYS OF OBTAINING RECOMBINANT HUMAN LACTOFERRIN WITH EUKARYOTIC AND BACTERIAL CELLULAR SYSTEMS

Novoselova M.V. 1 Linnik A.I. 1 Dyshlyuk L.S. 1 Matskova L.V. 2
1 Kemerovo Technological Institute of Food Industry
2 Karolinska Institute
The analysis of known systems of production recombinant lactoferrin is carried out: microscopic mushrooms, plants (tobacco, potatoes, rice), transgene animals (cows, goats), microorganisms. Merits and demerits of known genetically engineered ways of obtaining human lactoferrin are revealed. The main demerits of existing methods are labor input of process, complexity of cleaning, decrease in biological activity of protein, a low exit of a target product. E. сoli strain as a perspective producer of recombinant human lactoferrin is chosen. The scheme of cloning of ltf gene is offered. Own researches on obtaining recombinant human lactoferrin are conducted. The expression of lactoferrin is proved at all used types of secretion. Optimum parameters of cultivation of recombinant strain E. сoli, allowing to obtain the maximum exit of protein are chosen.
Проведен анализ известных систем продукции рекомбинантного лактоферрина: микроскопические грибы, растения (табак, картофель, рис), трансгенные животные (коровы, козы), микроорганизмы. Выявлены достоинства и недостатки известных генно-инженерных способов получения лактоферрина человека. Основными недостатками существующих методов являются трудоемкость процесса, сложность очистки, снижение биологической активности белка, низкий выход целевого продукта. Выбран штамм E. сoli в качестве перспективного продуцента рекомбинантного лактоферрина человека. Предложена схема клонирования гена ltf. Проведены собственные исследования по получению рекомбинантногот лактоферрина человека. Доказана экспрессия лактоферрина при всех используемых видах секреции. Выбраны оптимальные параметры культивирования рекомбинантного штамма E. сoli, позволяющие получить максимальный выход белка.